Brandnetelsoep

Brandnetel zit tsjok vol vitaminen en mineralen, waardoor het je energieker en sterker doet voelen. Eigenlijk is het gewoon een lokale superfood.  Soms moet je het niet verder zoeken, dan gewoon in je tuin, bos of park.

Je kan brandnetel op heel veel manieren gebruik, de meest toegankelijk is gewoon een infuus van brandnetel natuurlijk. Wist je dat je best je kruiden eerst droogt voor je er thee mee maakt? Zo geven ze veel beter hun inhoudsstoffen af aan het water.

Ook in de keuken kan je deze topper gebruiken. Net zoals je bijvoorbeeld spinazie zou gebruiken, in een kruidige omelet of in pannenkoeken.

En in soep natuurlijk! Hieronder het recept voor een echt revitaliserende lentesoep!

Ingrediënten:

  • Olijfolie
  • 2 ui
  • 150gr prei
  • 200gr geschilde aardappel
  • 150gr brandnetel toppen
  • 2000ml water
  • Bouillon
  • Peper & zout
  • Extra gedroogde kruiden om op smaak te brengen : bv tijm, rozemarijn en look

- Spoel de brandnetel in een badje water. Met handschoenen, de brandnetel prikt nog steeds!  Laat de brandnetel niet te lang in het water zitten, zodat zo weinig mogelijk mineralen verloren gaan. Best gebruik je de jonge toppen.  Heb je toch wat dieper op de stengel geknipt, verwijder dan de taaie stengel, het blad kan je wel gebruiken.

- Stoof de ui aan in olijfolie met een beetje zout, tot de ui glazig is

- Voeg de prei toe en stoof verder aan

- Voeg de brandnetel, de aardappel en het water toe. Samen met de bouillon, peper, zout en extra kruiden om nog extra smaak te geven.

- Laat de soep rustig pruttelen tot de aardappelen gaar zijn.

- Mix de soep en proef en je nog wat peper, zout of kruiden wil toevoegen.

 

Smakelijk!

 

Zin in meer? Kijk dan zeker ook eens naar de aflevering van 24 april 2021 van de keukenpraatjes van Velt, daarin gaan ze aan de slag met Wilde Kruiden en maken ze burgers, risotto en pesto met kruiden!

Laat een reactie achter