Blog archief oude website

Hieronder vind je het archief van mijn oude blog die stond op mirabellascreaties.com.  Deze site bestaat niet meer, maar ik heb wel de info van de blog verhuisd naar deze pagina.  Wel een beetje gek om zo een oude info te lezen, maar ik merkte dat er nog wel wat verkeer was naar de posten over nocino en de oreataart. Dus hopelijk vinden jullie ook de weg naar deze nieuwe pagina.

 

 

 

Enchiladas met home made vegan kaassaus

20170417_201610

Elke keer als ik dit recept klaar maak denk ik : Dit is zo simpel en zo lekker, ik moet dit recept dringend delen, meer mensen moeten het geheim van eenvoudige, gezonde, overheerlijke huisgemaakte vegan kaassaus kennen.

En zelfs als je niet perse op zoek bent naar een vegan kaas recept is dit een must try.  Het is echt gemakkelijk en veel gezonder dan kaassaus die je koopt in een potje (bah, zo van die kaasdipsaus voor bij doritos of zo, wie lust dat eigenlijk???) of die je van geraspte kaas maakt.  Heb je de ingrediënten lijst van geraspte kaas trouwens al eens gelezen?

De ingrediëntenlijst van deze kaassaus is verrassend kort : aardappel en wortel vormen de basis, daarnaast voegen we nog olie en water toe en ten slotte de smaakmakers : edelgistvlokken, citroensap en een vleugje zout.  Optioneel kan je ook nog gedroogde uitjes, lookpoeder en een snuif cayennepeper toevoegen.  Edelgistvlokken is een veel gebruikte smaakmaker in de plantaardige keuken, je koopt het in natuurwinkels of online.  Op de site De Groene Meisjes kan je lezen wat het juist is.

Naast het recept voor de kaassaus vind je hieronder het recept voor Enchiladas : een opgerolde tortilla gevuld met onder andere veggie gehakt, overgoten met tomatensaus en kaassaus en nog even in de oven geplaatst.  Maar je kan de kaassaus nog voor honderd-en-één andere gerechten gebruiken waarin je ook cheddar-kaas of andere varianten zou gebruiken.  Voorlopig heb ik de saus vooral in Mexicaans getinte gerechten gebruikt : Quesedilla’s, Nacho’s, chili sin carne, …  En ik heb de saus ook al eens gebruikt om aardappelpuree smeuïger te maken.

20161023_162718
Quesedilla’s

Enchiladas voor 4 personen

100gr sojabrokken (of 2 bakjes veggie gehakt)
bouillonpoeder (of bouillonblokje)
2 uien, fijn gesneden
1 teen look, fijn gesnipperd
blikje maïs
Verse paprika of bokaal geroosterde paprika, in stukjes
peper, zout, komijn
1 portie vegan kaasdipsaus (zie recept hieronder)
Een bokaal neutrale tomatensaus
Een pak tortilla’s
Optioneel : avocado, spinazie, …

Week de sojabrokken met wat bouillon zoals op de verpakking is aangeven.  Laat uitlekken.  Of open het pakje veggiegehakt ;).  Warm de oven voor op 180°C.

Stoof de ui aan en voeg de gesnipperde look toe.  Voeg de sojabrokken of het veggiegehakt toe en bak zoals gehakt.  Voeg paprika en maïs toe.  Kruid af met peper, zout en komijn.
Warm de tortilla’s even op (in de oven of in een grote koekenpan) zodat ze soepel zijn.  Lepel in het midden van een tortilla wat van het gehaktmengsel.  Giet er ook een beetje kaasdipsaus over.   Rol op en plooi de kantjes naar binnen en leg met de vouw naar beneden in een ovenschotel.  Herhaal dit met alle tortilla’s, schik ze netjes naast elkaar.  Giet de tomatensaus en de kaassaus erover en zet zo’n  15 minuutjes in de voorverwamde oven*.

* het is geen echte kaas, dus je krijgt ook geen echt kaaskorstjes.

‘Mexicaanse’ kaasdipsaus

2 cup aardappelen, in stukken (350 gram)
1 cup wortels , in stukken (150 gram)
½ cup water (120 ml)
1/3 cup olijfolie (80 ml)
1 koffielepel zout
1 eetlepel citroensap
½ cup edelgistvlokken (= ongeveer 6 tot 8 eetlepels)
Optioneel :  ¼ tl gedroogde uitjes, ¼ tl lookpoeder en een snuif cayennepeper

Stoom* de aardappels en de wortels samen tot ze zacht zijn.  Laat even afkoelen en voeg in een kom samen met de rest van de ingrediënten.  Mix tot een gladde massa.  Proef en voeg eventueel nog wat smaakmakers toe.  Dit is meer dan voldoende kaasdip.  Je kan de rest tot een week in de koelkast bewaren. De saus zal waarschijnlijk wat opstijven in de koelkast, maar als je ze verwarmt, “smelt” ze weer!

*Stomen hoeft niet met fancy smancy apparatuur, maar kan gewoon in een kookpot met een flinke bodem water, waarin je een vergiet of zeef plaatst.  Als alternatief kan je de aardappelen en wortels ook koken, maar voeg dan in de volgende stap eventueel wat minder water toe.

Bron:  Ik heb het recept voor deze kaassaus niet zelf uitgevonden, maar gevonden op de site :  http://www.veggieonapenny.com/vegan-cheese/ .

20170417_202019