Blog archief oude website

Hieronder vind je het archief van mijn oude blog die stond op mirabellascreaties.com.  Deze site bestaat niet meer, maar ik heb wel de info van de blog verhuisd naar deze pagina.  Wel een beetje gek om zo een oude info te lezen, maar ik merkte dat er nog wel wat verkeer was naar de posten over nocino en de oreataart. Dus hopelijk vinden jullie ook de weg naar deze nieuwe pagina.

 

Maart 2019

Inspiratie om zelf aan de slag te gaan : Klaar voor de lente azijn 

!Detox! !Detox! !Detox! Al wat de klok slaat in de lente, overal lees je wel over middeltjes die je helpen detoxen.  Allemaal goed en wel, maar waar je lichaam eigenlijk vooral naar snakt op het einde van de winter zijn de vitamines en mineralen die in fris lentegroen zitten.  De eerste kruiden in de lente, zoals brandnetel, paardenbloem, vogelmuur, kleefkruid, … zijn niet alleen reinigend, ze voeden je lichaam ook.  Je kan ze, als je geluk hebt,  nu al vers vinden.  Maar als je ze nog niet vers vindt, kan je nu ook al met de gedroogde versie aan de slag.  Maak er een gewoon kopje kruidenthee van, of een straf infuus, waarbij je meer kruiden gebruikt en dat je dan een nacht laat trekken.

Een andere vitamine- en mineralenbom is appelciderazijn.  Vaak hoor je de tip om ’s morgens een glas lauw water met citroen te drinken en zo je metabolisme op gang te brengen.  Wel, hetzelfde kan je ook doen met appelciderazijn.  Dit bevat meer vitamines en mineralen, is gefermenteerd, heeft een kleinere ecologische voetafdruk, …  Nog redenen nodig om eens te proberen? ?

Hoe gebruik je appelciderazijn als kick-ass ochtend gewoonte :

  • 1 koffielepel Appelciderazijn
  • 1 koffielepel echte honing* (optioneel)
  • lauw water

* Met echte honing bedoel ik : geen supermarkt-honing : deze bevat vaak meer suiker dan honing en is zo bewerkt dat ze geen voedingswaarde meer heeft.  Kies liefst voor honing van een lokale imker, of anders voor biologische koud geslingerde honing.

Neem een glas en giet er de appelciderazijn in en schep de honing erbij.  Overgiet met lauw warm water, even roeren en opdrinken.  Probeer dit maar eens minsten 2 weken lang elke ochtend, je gaat zeker een verschil merken in je lichaam!

En wat gebeurt er als we die lentekruiden en de appelciderazijn dan combineren : BAM : klaar voor de Lente ;) 

Appelciderazijn is super om een extract mee te maken, omdat het heel goed de mineralen uit je kruiden trekt.

Enkele voorbeelden van kruiden die je hiervoor kan gebruiken :

  • de typische lentekruiden : brandnetel, paardebloemblad en -wortel, kleefkruid enz... deze zijn reinigend en bevatten heel veel mineralen.
  • kruiden die je lymfestelsel ondersteunen : hiervoor zijn rode klaver en goudsbloem heel goed, maar gebruik deze 2 niet bij zwangerschap of borstvoeding!
  • rozenbottel voor extra vitamine C

Wat heb je nodig:

  • Een zeer propere glazen bokaal.
  • Een mengeling van gedroogde kruiden*, genoeg om je bokaal tot de helft te vullen.
  • Genoeg appelciderazijn om de kruiden volledig onder te zetten

* Je kan zeker verse zelf geplukte kruiden gebruiken, maar spoel ze dan kort maar grondig af.  Ze zijn wellicht toch al nat van het lenteweer ?. Omdat ze nog zo laag bij de grond zijn is de kans groter dat ze vuil zijn.  Laat ze minstens een dag drogen.  Zo geven de kruiden hun inhoudsstoffen beter vrij in de azijn en zo breng je zo weinig mogelijk vocht in je azijn, waardoor je de zuurtegraad, die voor de bewaring zorgt, niet beïnvloedt.

Na een week kan je de azijn al beginnen gebruiken.  Zorg wel dat de kruiden zeker onder blijven staan.  En na 2 a 3 weken kan je hem filteren en in een proper flesje bewaren.  Als je proper hebt gewerkt is deze azijn minstens 3 maanden te bewaren.

Je kan deze kruidenazijn gebruiken zoals ik hierboven beschreef ’s ochtends in een glas lauw water, al dan niet met een lepeltje honing.  Je zal wel merken dat de azijn door de kruiden minder zuur smaakt.  En natuurlijk kan je de azijn ook gebruiken over slaatjes, in je soep of stoofpotje, enz.  Probeer er nu in de lente zeker dagelijks gebruik van te maken!

 

Nocino – for real deze keer

Vorig jaar schreef ik al iets over nocino, in augustus, toen de walnoten eigenlijk al te hard waren om op de traditionele manier walnootlikeur te maken.  Het is me toen toch nog gelukt om er iets lekkers van te brouwen. Heel lekker zelfs :) 

 

Zo lekker dat ik dit jaar toch op tijd erop uit getrokken ben om op walnootjacht te gaan, dat wil zeggen nú : eind juni.  In de recepten van de Italiaanse La Mama’s zal je terug vinden dat je de walnoten op 24 juni (Sint Jansdag) moet plukken om de allerbeste Nocino te maken.

 Geplukte walnoten verzameld in een zakje gemaakt van men kleed, omdat ik niet een direct een zakje bij de hand had.

 

Wil je graag ook Nocino maken?  Dan kan je mijn eenvoudige versie van vorig jaar maken, met enkel noten, suiker en vodka.  Of je kan zoals ik kiezen voor een iets specialere versie met enkele specerijen die de smaak van de walnoot lekker zullen accentueren.

Ingrediënten voor 1 liter nocino van ongeveer 35%

  • 21 groene walnoten (geplukt in de tweede helft van juni)
  • 180 gr (riet)suiker
  • 1 stokje kaneel
  • 1 vanillepeul
  • 2 kruidnagels
  • zest van 1 (bio) appelsien
  • 750 ml vodka van 40%
  • 135 ml water

Was de walnoten en snijd ze overlangs in vier.  Het sap van de walnoten maakt donker bruinen vlekken.  Je ziet dit niet onmiddellijk, maar de vlekken komen, hoe dan ook.  Je kan dus best handschoenen dragen en een oude keukenplank gebruiken. Stop de walnoten in een bokaal. Snijd de vanillepeul overlangs open, schraap de vanille eruit en voeg beide ook toe aan de bokaal.  Voeg kaneel en kruidnagels toe.  Schil heel fijn de schil van de appelsien, zonder het wit, want dat maakt je likeur bitter, en voeg ook toe.  Voeg ten slotte de vodka en het water toe.

 

Na een paar dagen zullen de noten al veel kleur afgegeven hebben!

 

Zet je bokaal nu weg op een donkere plaats, maar denk er toch af en toe aan om te schudden.  Je zal merken dat je brouwsel heel donker wordt.  Laat dit nu 3-4 maanden trekken en filter.  Ik doen dit met behulp van een koffiefilter.  Je kan bijvoorbeeld ook kaasdoek gebruiken.

Na het filteren kan je onmiddellijk als eens proeven.  Maar volgens de traditie mag je pas op 3 november de eerste slok nemen :)  .  De nocino kan gerust nog een paar maanden verder rijpen.  Perfect voor tijdens de feestdagen! Het wordt traditioneel immers rond de langste dag gemaakt, om een versterkertje te zijn rond de kortste dag.

 

Ik ben altijd benieuwd naar reacties en tips van wie al eens nocino heeft gemaakt of wil maken!  En als je wilt proeven zonder zelf te maken : ik heb zo’n 5 liter gemaakt, dus ik zal in het najaar wel wat flesjes online kunnen zetten :)

 

 

Enchiladas met home made vegan kaassaus

20170417_201610

Elke keer als ik dit recept klaar maak denk ik : Dit is zo simpel en zo lekker, ik moet dit recept dringend delen, meer mensen moeten het geheim van eenvoudige, gezonde, overheerlijke huisgemaakte vegan kaassaus kennen.

En zelfs als je niet perse op zoek bent naar een vegan kaas recept is dit een must try.  Het is echt gemakkelijk en veel gezonder dan kaassaus die je koopt in een potje (bah, zo van die kaasdipsaus voor bij doritos of zo, wie lust dat eigenlijk???) of die je van geraspte kaas maakt.  Heb je de ingrediënten lijst van geraspte kaas trouwens al eens gelezen?

De ingrediëntenlijst van deze kaassaus is verrassend kort : aardappel en wortel vormen de basis, daarnaast voegen we nog olie en water toe en ten slotte de smaakmakers : edelgistvlokken, citroensap en een vleugje zout.  Optioneel kan je ook nog gedroogde uitjes, lookpoeder en een snuif cayennepeper toevoegen.  Edelgistvlokken is een veel gebruikte smaakmaker in de plantaardige keuken, je koopt het in natuurwinkels of online.  Op de site De Groene Meisjes kan je lezen wat het juist is.

Naast het recept voor de kaassaus vind je hieronder het recept voor Enchiladas : een opgerolde tortilla gevuld met onder andere veggie gehakt, overgoten met tomatensaus en kaassaus en nog even in de oven geplaatst.  Maar je kan de kaassaus nog voor honderd-en-één andere gerechten gebruiken waarin je ook cheddar-kaas of andere varianten zou gebruiken.  Voorlopig heb ik de saus vooral in Mexicaans getinte gerechten gebruikt : Quesedilla’s, Nacho’s, chili sin carne, …  En ik heb de saus ook al eens gebruikt om aardappelpuree smeuïger te maken.

20161023_162718
Quesedilla’s

Enchiladas voor 4 personen

100gr sojabrokken (of 2 bakjes veggie gehakt)
bouillonpoeder (of bouillonblokje)
2 uien, fijn gesneden
1 teen look, fijn gesnipperd
blikje maïs
Verse paprika of bokaal geroosterde paprika, in stukjes
peper, zout, komijn
1 portie vegan kaasdipsaus (zie recept hieronder)
Een bokaal neutrale tomatensaus
Een pak tortilla’s
Optioneel : avocado, spinazie, …

Week de sojabrokken met wat bouillon zoals op de verpakking is aangeven.  Laat uitlekken.  Of open het pakje veggiegehakt ;).  Warm de oven voor op 180°C.

Stoof de ui aan en voeg de gesnipperde look toe.  Voeg de sojabrokken of het veggiegehakt toe en bak zoals gehakt.  Voeg paprika en maïs toe.  Kruid af met peper, zout en komijn.
Warm de tortilla’s even op (in de oven of in een grote koekenpan) zodat ze soepel zijn.  Lepel in het midden van een tortilla wat van het gehaktmengsel.  Giet er ook een beetje kaasdipsaus over.   Rol op en plooi de kantjes naar binnen en leg met de vouw naar beneden in een ovenschotel.  Herhaal dit met alle tortilla’s, schik ze netjes naast elkaar.  Giet de tomatensaus en de kaassaus erover en zet zo’n  15 minuutjes in de voorverwamde oven*.

* het is geen echte kaas, dus je krijgt ook geen echt kaaskorstjes.

‘Mexicaanse’ kaasdipsaus

2 cup aardappelen, in stukken (350 gram)
1 cup wortels , in stukken (150 gram)
½ cup water (120 ml)
1/3 cup olijfolie (80 ml)
1 koffielepel zout
1 eetlepel citroensap
½ cup edelgistvlokken (= ongeveer 6 tot 8 eetlepels)
Optioneel :  ¼ tl gedroogde uitjes, ¼ tl lookpoeder en een snuif cayennepeper

Stoom* de aardappels en de wortels samen tot ze zacht zijn.  Laat even afkoelen en voeg in een kom samen met de rest van de ingrediënten.  Mix tot een gladde massa.  Proef en voeg eventueel nog wat smaakmakers toe.  Dit is meer dan voldoende kaasdip.  Je kan de rest tot een week in de koelkast bewaren. De saus zal waarschijnlijk wat opstijven in de koelkast, maar als je ze verwarmt, “smelt” ze weer!

*Stomen hoeft niet met fancy smancy apparatuur, maar kan gewoon in een kookpot met een flinke bodem water, waarin je een vergiet of zeef plaatst.  Als alternatief kan je de aardappelen en wortels ook koken, maar voeg dan in de volgende stap eventueel wat minder water toe.

Bron:  Ik heb het recept voor deze kaassaus niet zelf uitgevonden, maar gevonden op de site :  http://www.veggieonapenny.com/vegan-cheese/ .

20170417_202019