Hieronder vind je het archief van mijn oude blog die stond op mirabellascreaties.com. Deze site bestaat niet meer, maar ik heb wel de info van de blog verhuisd naar deze pagina. Wel een beetje gek om zo een oude info te lezen, maar ik merkte dat er nog wel wat verkeer was naar de posten over nocino en de oreataart. Dus hopelijk vinden jullie ook de weg naar deze nieuwe pagina.
Maart 2019
Inspiratie om zelf aan de slag te gaan : Klaar voor de lente azijn
!Detox! !Detox! !Detox! Al wat de klok slaat in de lente, overal lees je wel over middeltjes die je helpen detoxen. Allemaal goed en wel, maar waar je lichaam eigenlijk vooral naar snakt op het einde van de winter zijn de vitamines en mineralen die in fris lentegroen zitten. De eerste kruiden in de lente, zoals brandnetel, paardenbloem, vogelmuur, kleefkruid, … zijn niet alleen reinigend, ze voeden je lichaam ook. Je kan ze, als je geluk hebt, nu al vers vinden. Maar als je ze nog niet vers vindt, kan je nu ook al met de gedroogde versie aan de slag. Maak er een gewoon kopje kruidenthee van, of een straf infuus, waarbij je meer kruiden gebruikt en dat je dan een nacht laat trekken.
Een andere vitamine- en mineralenbom is appelciderazijn. Vaak hoor je de tip om ’s morgens een glas lauw water met citroen te drinken en zo je metabolisme op gang te brengen. Wel, hetzelfde kan je ook doen met appelciderazijn. Dit bevat meer vitamines en mineralen, is gefermenteerd, heeft een kleinere ecologische voetafdruk, … Nog redenen nodig om eens te proberen??
Hoe gebruik je appelciderazijn als kick-ass ochtend gewoonte :
1 koffielepel Appelciderazijn
1 koffielepel echte honing* (optioneel)
lauw water
* Met echte honing bedoel ik : geen supermarkt-honing : deze bevat vaak meer suiker dan honing en is zo bewerkt dat ze geen voedingswaarde meer heeft. Kies liefst voor honing van een lokale imker, of anders voor biologische koud geslingerde honing.
Neem een glas en giet er de appelciderazijn in en schep de honing erbij. Overgiet met lauw warm water, even roeren en opdrinken. Probeer dit maar eens minsten 2 weken lang elke ochtend, je gaat zeker een verschil merken in je lichaam!
En wat gebeurt er als we die lentekruiden en de appelciderazijn dan combineren :BAM : klaar voor de Lente ;)
Appelciderazijn is super om een extract mee te maken, omdat het heel goed de mineralen uit je kruiden trekt.
Enkele voorbeelden van kruiden die je hiervoor kan gebruiken :
de typische lentekruiden : brandnetel, paardebloemblad en -wortel, kleefkruid enz... deze zijn reinigend en bevatten heel veel mineralen.
kruiden die je lymfestelsel ondersteunen : hiervoor zijn rode klaver en goudsbloem heel goed, maar gebruik deze 2 niet bij zwangerschap of borstvoeding!
rozenbottel voor extra vitamine C
Wat heb je nodig:
Een zeer propere glazen bokaal.
Een mengeling van gedroogde kruiden*, genoeg om je bokaal tot de helft te vullen.
Genoeg appelciderazijn om de kruiden volledig onder te zetten
* Je kan zeker verse zelf geplukte kruiden gebruiken, maar spoel ze dan kort maar grondig af. Ze zijn wellicht toch al nat van het lenteweer?. Omdat ze nog zo laag bij de grond zijn is de kans groter dat ze vuil zijn. Laat ze minstens een dag drogen. Zo geven de kruiden hun inhoudsstoffen beter vrij in de azijn en zo breng je zo weinig mogelijk vocht in je azijn, waardoor je de zuurtegraad, die voor de bewaring zorgt, niet beïnvloedt.
Na een week kan je de azijn al beginnen gebruiken. Zorg wel dat de kruiden zeker onder blijven staan. En na 2 a 3 weken kan je hem filteren en in een proper flesje bewaren. Als je proper hebt gewerkt is deze azijn minstens 3 maanden te bewaren.
Je kan deze kruidenazijn gebruiken zoals ik hierboven beschreef ’s ochtends in een glas lauw water, al dan niet met een lepeltje honing. Je zal wel merken dat de azijn door de kruiden minder zuur smaakt. En natuurlijk kan je de azijn ook gebruiken over slaatjes, in je soep of stoofpotje, enz. Probeer er nu in de lente zeker dagelijks gebruik van te maken!
Nocino – for real deze keer
28 juni 2017
Vorig jaar schreef ik al iets over nocino, in augustus, toen de walnoten eigenlijk al te hard waren om op de traditionele manier walnootlikeur te maken. Het is me toen toch nog gelukt om er iets lekkers van te brouwen. Heel lekker zelfs :)
Zo lekker dat ik dit jaar toch op tijd erop uit getrokken ben om op walnootjacht te gaan, dat wil zeggen nú : eind juni. In de recepten van de Italiaanse La Mama’szal je terug vinden dat je de walnoten op 24 juni (Sint Jansdag) moet plukken om de allerbeste Nocino te maken.
Wil je graag ook Nocino maken? Dan kan je mijn eenvoudige versievan vorig jaar maken, met enkel noten, suiker en vodka. Of je kan zoals ik kiezen voor een iets specialere versie met enkele specerijen die de smaak van de walnoot lekker zullen accentueren.
Ingrediënten voor 1 liter nocino van ongeveer 35%
21 groene walnoten (geplukt in de tweede helft van juni)
180 gr (riet)suiker
1 stokje kaneel
1 vanillepeul
2 kruidnagels
zest van 1 (bio) appelsien
750 ml vodka van 40%
135 ml water
Was de walnoten en snijd ze overlangs in vier. Het sap van de walnoten maakt donker bruinen vlekken. Je ziet dit niet onmiddellijk, maar de vlekken komen, hoe dan ook. Je kan dus best handschoenen dragen en een oude keukenplank gebruiken. Stop de walnoten in een bokaal. Snijd de vanillepeul overlangs open, schraap de vanille eruit en voeg beide ook toe aan de bokaal. Voeg kaneel en kruidnagels toe. Schil heel fijn de schil van de appelsien, zonder het wit, want dat maakt je likeur bitter, en voeg ook toe. Voeg ten slotte de vodka en het water toe.
Zet je bokaal nu weg op een donkere plaats, maar denk er toch af en toe aan om te schudden. Je zal merken dat je brouwsel heel donker wordt. Laat dit nu 3-4 maanden trekken en filter. Ik doen dit met behulp van een koffiefilter. Je kan bijvoorbeeld ook kaasdoek gebruiken.
Na het filteren kan je onmiddellijk als eens proeven. Maar volgens de traditie mag je pas op 3 november de eerste slok nemen :) . De nocino kan gerust nog een paar maanden verder rijpen. Perfect voor tijdens de feestdagen! Het wordt traditioneel immers rond de langste dag gemaakt, om een versterkertje te zijn rond de kortste dag.
Ik ben altijd benieuwd naar reacties en tips van wie al eens nocino heeft gemaakt of wil maken! En als je wilt proeven zonder zelf te maken : ik heb zo’n 5 liter gemaakt, dus ik zal in het najaar wel wat flesjes online kunnen zetten :)
Enchiladas met home made vegan kaassaus
17 april 2017
Elke keer als ik dit recept klaar maak denk ik : Dit is zo simpel en zo lekker, ik moet dit recept dringend delen, meer mensen moeten het geheim van eenvoudige, gezonde, overheerlijke huisgemaakte vegan kaassaus kennen.
En zelfs als je niet perse op zoek bent naar een vegan kaas recept is dit een must try. Het is echt gemakkelijk en veel gezonder dan kaassaus die je koopt in een potje (bah, zo van die kaasdipsaus voor bij doritos of zo, wie lust dat eigenlijk???) of die je van geraspte kaas maakt. Heb je de ingrediënten lijst van geraspte kaas trouwens al eens gelezen?
De ingrediëntenlijst van deze kaassaus is verrassend kort : aardappel en wortel vormen de basis, daarnaast voegen we nog olie en water toe en ten slotte de smaakmakers : edelgistvlokken, citroensap en een vleugje zout. Optioneel kan je ook nog gedroogde uitjes, lookpoeder en een snuif cayennepeper toevoegen. Edelgistvlokken is een veel gebruikte smaakmaker in de plantaardige keuken, je koopt het in natuurwinkels of online. Op desiteDe Groene Meisjes kan je lezen wat het juist is.
Naast het recept voor de kaassaus vind je hieronder het recept voor Enchiladas : een opgerolde tortilla gevuld met onder andere veggie gehakt, overgoten met tomatensaus en kaassaus en nog even in de oven geplaatst. Maar je kan de kaassaus nog voor honderd-en-één andere gerechten gebruiken waarin je ook cheddar-kaas of andere varianten zou gebruiken. Voorlopig heb ik de saus vooral in Mexicaans getinte gerechten gebruikt :Quesedilla’s, Nacho’s, chili sin carne, … En ik heb de saus ook al eens gebruikt om aardappelpuree smeuïger te maken.
Enchiladas voor 4 personen
100gr sojabrokken (of 2 bakjes veggie gehakt) bouillonpoeder (of bouillonblokje) 2 uien, fijn gesneden 1 teen look, fijn gesnipperd blikje maïs Verse paprika of bokaal geroosterde paprika, in stukjes peper, zout, komijn 1 portie vegan kaasdipsaus (zie recept hieronder) Een bokaal neutrale tomatensaus Een pak tortilla’s Optioneel : avocado, spinazie, …
Week de sojabrokken met wat bouillon zoals op de verpakking is aangeven. Laat uitlekken. Of open het pakje veggiegehakt ;). Warm de oven voor op 180°C.
Stoof de ui aan en voeg de gesnipperde look toe. Voeg de sojabrokken of het veggiegehakt toe en bak zoals gehakt. Voeg paprika en maïs toe. Kruid af met peper, zout en komijn. Warm de tortilla’s even op (in de oven of in een grote koekenpan) zodat ze soepel zijn. Lepel in het midden van een tortilla wat van het gehaktmengsel. Giet er ook een beetje kaasdipsaus over. Rol op en plooi de kantjes naar binnen en leg met de vouw naar beneden in een ovenschotel. Herhaal dit met alle tortilla’s, schik ze netjes naast elkaar. Giet de tomatensaus en de kaassaus erover en zet zo’n 15 minuutjes in de voorverwamde oven*.
* het is geen echte kaas, dus je krijgt ook geen echt kaaskorstjes.
‘Mexicaanse’ kaasdipsaus
2 cup aardappelen, in stukken (350 gram) 1 cup wortels , in stukken (150 gram) ½ cup water (120 ml) 1/3 cup olijfolie (80 ml) 1 koffielepel zout 1 eetlepel citroensap ½ cup edelgistvlokken (= ongeveer 6 tot 8 eetlepels) Optioneel : ¼ tl gedroogde uitjes, ¼ tl lookpoeder en een snuif cayennepeper
Stoom* de aardappels en de wortels samen tot ze zacht zijn. Laat even afkoelen en voeg in een kom samen met de rest van de ingrediënten. Mix tot een gladde massa. Proef en voeg eventueel nog wat smaakmakers toe. Dit is meer dan voldoende kaasdip. Je kan de rest tot een week in de koelkast bewaren. De saus zal waarschijnlijk wat opstijven in de koelkast, maar als je ze verwarmt, “smelt” ze weer!
*Stomen hoeft niet met fancy smancy apparatuur, maar kan gewoon in een kookpot met een flinke bodem water, waarin je een vergiet of zeef plaatst. Als alternatief kan je de aardappelen en wortels ook koken, maar voeg dan in de volgende stap eventueel wat minder water toe.
Deze taart is een echte crowd pleaser : lekker decadent en vol romig van smaak. Toch is dit niet zo een ongezonde taart : er komt geen room of boter aan te pas. De taart is zelfs 100% plantaardig. Maar het blijft een taart he ;)
Deze taart is heel gemakkelijk te maken (je hebt zelfs geen oven nodig) en heeft weinig ingrediënten. Oreo’s en margarine voor de bodem en pure chocolade, silken tofu en een vloeibaar zoetmiddel (zoals agavesiroop) voor de vulling. Easy as Pie! Euh wacht… Tofu? In Taart?
Ja ja, zelfs in desserten kan je tofu gebruiken. Meestal niet de gewone variant, maar silken tofu, een zachtere variant die meer lopend is. Gemengd met pure chocolade geeft dit een romige chocolademousse. Je zou de chocolademousse ook zo in glaasjes kunnen serveren. Grootste uitdaging voor het maken van deze taart is het vinden van de silken tofu. In natuurwinkels zoals Bioplanet en het Natuurhuis kan je het zeker vinden. Je kan het ook bestellen via de Collect&Go van Colruyt/Bioplanet onder de naam zijdentofu. En soms vind je het ook al eens in de Delhaize of Albert Heijn. In een Aziatische supermarkt kan je ook geluk hebben.
Ingrediënten voor een taart van 20cm:
Voor de bodem
26-30 oreo’s (of een vergelijkbaar merk, zeker twee rollen)
1/3 cup* margarine (bv alpro)
Voor de vulling
300 gr pure chocolade (zonder melk)
600 gr silken tofu (ook gekend als zijdentofu)
6 el agave siroop (of een ander vloeibaar zoetmiddel zoals rijststroop of ahornsiroop)
Optioneel : framboos, stukjes appelsien of oreo’s om te decoreren
* Ik werk graag met inhoudsmaten, dit gaat vaak sneller dan afwegen. 1 Cup komt overeen met een kopje van ongeveer 25cl. 1/3 Cup is dus ongeveer 8cl. Dit komt ongeveer overeen met zo’n 5 eetlepels.
Werkwijze:
Voor de bodem: Verkruimel de koekjes heel fijn (in een foodprocessor, of in een zip it zak met een keukenrol). Smelt de margarine (au bain-marie). Voeg de kruimels en de margarine samen en meng goed ondereen. Bekleed de bodem van een springvorm van ±20cm met bakpapier en voeg het mengsel toe. Druk heel goed aan en zorg voor een opstaand randje. Plaats in de koelkast voor zo’n 30 minuten (of 15 min in de diepvries) tot de bodem hard is.
Voor de vulling: Hak de chocola in kleinere stukken en smelt au bain marie. Giet de silken tofu af. Ik doe dit door gaatjes in de verpakking te prikken en het vocht er uit te laten lopen. Let op dat je silken tofu er niet mee uitloopt! Mix de silken tofu daarna in de foodprocessor of met een staafmixer tot hij mooi glad en romig is. Voeg de gesmolten chocolade toe en mix goed ondereen. Meng er 3 el agave onder, proef en voeg naar smaak nog meer agave toe. De hoeveelheid zoetmiddel hangt af van hoe bitter je chocolade is en jouw smaak. Giet het mengsel op de taartbodem en plaats voor zo’n 30 min – 1 uur in de koelkast om mooi op te stijven.
Ontvorm en decoreer voor het serveren eventueel met framboos, appelsien of oreo.
Bewaar in de koelkast tot je de taart kan serveren. Zo blijft de taart mooi opgesteven.
Smakelijk!
Nog een weetje om af te sluiten: wist je dat Oreo’s (en dus ook deze taart) vegan zijn? Ze bevatten geen melk, boter of eieren. Zo zijn er wel meer koekjes ‘per ongeluk’ vegan. Zoals de speculoos van Lotus. Olie is goedkoper dan echte boter, vandaar dus dat die vaak vervangen wordt. Kijk maar eens naar bladerdeeg in de supermarkt : je hebt de duurdere merken waar echte boter in zit en de huismerken met olie. Omdat de meeste producenten niet bezig om bewust vegan producten te maken, staat er geen Vegan-label op de verpakking. En de producten kunnen ook altijd sporen van bijvoorbeeld melk bevatten, omdat er in dezelfde fabriek ook nog andere producten gemaakt worden.
Verloren Quiche – Samenkoken met Velt
21 oktober 2016
Ondertussen is het al een maand geleden dat mijn samenkokers en ik een heerlijk ecologisch buffet kookten op Den Dam. Tijd voor een verslag en een recept!
Samenkook op Den Dam 25/09/2016
Wat hebben we eigenlijk allemaal gemaakt:
Wortel-pompoen-hummus dip met toastjes van oud brood
Verloren quiche : een quiche op een bodem van oud brood (lees verder voor het recept!)
een versie met prei-walnoot-blauwe kaas
een versie met romanesco-champignons-zongedroogde tomaat en mozzarella
Pasta met Warmoes en Feta
Rode Biet – Linzen Burgertjes met huisgemaakte veganaise
Marokkaans stoofpotje met borlottibonen en parelgort
Salade van verschillende geraspte groentjes (knolselder-radijs-wortel-appel-selder + kiemgroentjes en ijsbergsla) met een pompelmoes-mosterd-honing dressing
Appeltjes uit de oven met een crumble van speculaasjes, havervlokken en amandelen
Rotsjes van gepofte spelt en chocolade
We gebruikten zoveel mogelijk overschotten :
Appels en walnoten uit een tuin waar ze anders zouden blijven liggen of op de composthoop zouden belanden
Oud brood van een bakker
Groentjes waar de bioboer vanPuur Natuur Melsele op dat moment een overschot aan had
Bioproducten die heel dicht bij hun THT-datum waren van biogroothandel Biosano
…
Deze samenkook kaderde in hetsamenkookfestivalvanVelt: op verschillende locaties in Vlaanderen organiseren de 14 andere studenten van de ecokoksopleiding en ik een samenkook als onze examenopdracht. Velt promoot het samenkoken om voedselverspilling in de kijker te zetten. Als je weet hoeveel voedsel er verloren gaat! Voedsel waar je nog zoveel lekkers van kan maken, voedsel waar je nog zoveel monden mee kan voeden. Het verlies gebeurt in heel de keten van het voedselproductieproces : bij de boer op het velt, bij de voedselproducenten, bij het transport, in de supermarkt en bij jou in de (koel)kast.
Improvisatiekokenis een schitterende techniek om (toch voor een stukje) dit voedselverlies tegen te gaan. Bij improvisatiekoken vertrek je immers niet vanuit een recept. Je moet dus niet eerst naar de winkel om alle ingrediënten in huis te halen (en te zuchten als die winkel (logischerwijs) niet alles op voorraad heeft wat jij nodig hebt). En je moet dus ook niet een hele verpakking kopen van een cruciaal ingrediënt waar je misschien maar een beetje van nodig hebt. Je vertrekt wel vanuit de ingrediënten die je op dat moment voorhanden hebt. Je combineert, bekijkt welke bereidingstechniek je kunt gebruikt, kiest je smaakmakers en voor je het weet heb je een heerlijke maaltijd op je bord!
Aangename gevolgen : je kook heel divers en seizoensgebonden
Ideaal om een wekelijks (bio) groentepakket te verwerken
Hoeft helemaal niet duur of veel werk te zijn
Een pompoen roosteren? Ineens een grote of nog een paar extra groenten bij in de oven: morgen verzin je wel iets voor de rest van de pompoen of die ander groenten
Combineren en improviseren : kan je leren :) gewoon durven en doen! Met kleine stapjes (door een extra ingrediënt aan een vast recept toe te voegen) of met grote stappen (een hele menu zonder recepten!). Als je erbij nadenkt heb je dit vast al wel eens gedaan en lekkere combinaties ontdekt.
Wil je graag nog meer info over samenkoken en improvisatiekoken? Neem dan zeker een kijkje op de site vanVelt, er zullen snel nog meer samenkoken en lessen improvisatiekoken volgen!
Of houd mijnsiteenfacebookpaginain het oog voor inspiratie en workshops!
Hieronder om je te inspireren een recept voor Verloren Quiche. En als je onderaan een reactie post (en/of inschrijft op de mailinglist), dan mail ik je nog het recept voor de rode bieten burgertjes er gratis boven op :).
Verloren quiche
Ingrediënten :
Enkele sneden brood van een paar dagen oud. Best nog wel wat soepel, dus bewaar het in een zak, maar let op dat het niet beschimmeld. Al naar gelang hoe groot je boterhammen en je bakvorm zijn, heb je er 6 a 10 nodig
4 eieren van blije kippen en 250 ml melk : (bio)koemelk of ongezoete plantaardige melk. Geklutst en gemengd met een snuifje zout en wat peper (eventueel x 1,5 of x 2 doen naargelang de grote van je vorm en de hoeveelheid groenten die je gebruikt)
+- 2 a 3 koppen groenten en smaakmakers
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°C
Bekijk of je je vorm gewoon kan invetten of moet bekleden met bakpapier:
siliconen vormen kan je gewoon invetten
springvormen : bekleed je best, anders loopt de vulling er uit
bij andere vormen kan bakpapier het ontvormen na het bakken vergemakkelijken
Leg het brood zo in de vorm, dat je de bodem helemaal bedekt. Je zal een paar sneden in stukjes moeten snijden en wat moeten puzzelen. Het is geen probleem als er nog een paar kleine gaatjes in je bodem zitten. De vulling sijpelt toch direct door het brood, maar zal stollen bij het bakken.
Vorm ook een opstaande rand met het brood: Snijd een boterham in 2 of 3 stukken en gebruik deze stroken om tegen de zijkant te plaatsen. Zet ze eventueel een beetje schuin zodat ze niet omvallen.
Verspreid nu je groenten over de bodem en strooi er de smaakmakers over.
Giet het ei-melk mengsel erover en plaats in de voorverwarmde oven voor zo’n 30 minuten, of tot het ei-melk mengsel volledig gestold is.
Zoals je merkt is dit een heel flexibel recept: experimenteer er dus maar op los! Tijdens de samenkook maakten we de volgende combinaties:
aangestoofde prei en ui met een klein handje walnoten en een beetje blauwe kaas
Romanesco (of broccoli) in kleine stukjes gesneden, wat champignons, fijn gesnipperde zongedroogde tomaatjes en mozzarella
Thuis maakte ik ook al de volgende combinaties:
rode biet, witlof, feta en zonnebloempitjes
(kers)tomaatjes, courgette en mozzarella
pompoen, boerenkool en tijm
Wil je graag het recept voor de rode bieten burgertjes?
En wat is zijn jouw favoriete quiche ingrediënten?
Eindzomer Kruidenazijn
23 september 2016
In Park Spoor Noord stonden de rozenbottels roodblinkend te lonken in de zon. Tja, wat kan ik dan doen. Er hingen er verleidelijk veel, maar ik heb er ook voor de vogels laten hangen natuurlijk. Ik plukte twee handen vol, maar ik kon nog niet direct bedenken wat ik er mee zou maken : drogen voor thee, rozenbottelsiroop, … ?
Het wereldwijde web brengt altijd inspiratie. Deze keer via een blogpost van Gather Victoria. Dit is echt een wondermooie site, elke blogpost is zo inspirerend: ze vertrekken vanuit het seizoen, verzamelen de mooiste kruiden en fruit, vertellen van alles over de geschiedenis, folklore en traditie en eindigen met de mooiste en origineelste recepten. Telkens een genot om te lezen en kijken en bron voor tonnen inspiratie.
Ik kwam op het idee om een kruidenazijn met de rozenbottels te maken door hun laatste blogpostBeautiful Venus Vinegar : Autumn Medecine and Magic. Een kruidenazijn is een prachtige manier om de kracht van kruiden te verwerken en gebruiken. Azijn trekt immers alle voedingstoffen zoals vitamines en mineralen uit de kruiden. Je kan de azijn daarna gebruiken als dressing over groenten, als extra smaakmaker in een stoofpotje of als shotje in glas water. Een lekkere manier om dagelijks kruiden in je maaltijden te gebruiken … als je van azijn houdt tenminste. Als je meer wilt weten over alle voordelen van een kruidenazijn kan je best gewoon hun blogpost lezen. Maar ik kan je alvast vertellen dat het goed is voor je immuniteit en je darmflora. En dat in combinatie met de vitamine C van de rozenbottels!
Voor mijn versie gebruikte ik:
2 handjes rozenbottels
een oud pepertje
een stukje gember
2 eetlepels mosterdzaadjes
een paar takjes rozemarijn
een zevental jonge blaadjes chicorei
4 eetlepels honing
400 ml appelciderazijn
Als alles goed gaat wordt dit dus een fruitig, pittig, zuur en zoet !
Met een mesje maakte ik eerst sneetjes in de rozenbottels, zo kan de azijn zeker goed doordringen en gaan ze niet bovendrijven. De gember werd geschild en in stukjes gehakt. De rozemarijn en de chicoreiblaadjes werden fijn gesneden. Daarna alles samen in een glazen bokaal met een niet- metalen deksel. Zet de pot ergens waar je er aan denkt om hem af en toe eens te schudden (uit de zon). En na 6 weken kan je filteren en je kruidenazijn gebruiken. Al kan je op voorhand ook als eens proeven en eventueel eerder filteren.
Met kruidenazijn kan je, in tegenstelling tot met kruidenolie, niet veel fout doen. Je kan dus van alles in je kruidenazijn gooien en experimenteren met verhoudingen. Houd wel rekening met volgende tips:
zorg voor proper materiaal (kruiden, bokaal, deksel, …).
zorg dat al je kruiden en dergelijke helemaal onder staan met azijn, er mag niks boven het oppervlak uitsteken of bovendrijven, anders heb je kans op schimmel.
zorg dat de zuurtegraad behouden blijft. Daarmee bedoel ik dat als je waterrijk fruit toevoegt (bijvoorbeeld frambozen, hmmm!) , je hiermee niet mag overdrijven. Als je de azijn te veel verdunt met water, is hij niet meer zuur genoeg en verliest hij zijn bewarend vermogen.
zorg voor een niet-metalen deksel, gebruik een glazen of plastieken deksel. Ik houd speciaal een paar deksel van choco en pindakaas hiervoor. Als je enkel een metalen deksel hebt, gebruik dan bakpapier tussen pot en deksel zodat de azijn niet in aanraking komt met het metalen deksel. Zo niet krijg je metalen neerslag in je azijn, wat ten eerste niet lekker is en ten tweede alles behalve gezond.
zorg ervoor dat je pot direct labelt, ook na het filteren. Zet op het etiket de datum en de ingrediënten zodat je nadien nog weet wat er ook al weer in die bokaal / dat flesje zit.
Veel succes en laat gerust jouw recepten weten!
Nocino try-out
28 augustus 2016
Eind augustus is traditioneel gezien veel te laat om Nocino te maken. Je moet in principe immers de groene noten in vier kunnen snijden, en eind augustus is dat niet meer echt evident. De houtige buitenkant van de walnoot is binnenin de groene schil al veel te hard om de noot nog te kunnen doorsnijden.
Maar … ik wilde geen jaar wachten om eindelijk eens nocino te maken, dus voila, op een niet-zo-tradionele manier dan maar.
Nocino? Che?
Nocino is de Italiaanse naam voor walnotenlikeur. Het wordt gemaakt door groene walnoten te laten trekken in alcohol, met suiker en eventueel nog enkele smaakmakers als citroen- of appelsienschil, vanille, kaneel, … . Het resultaat wordt een heel donkerbruine likeur, met een smaak die, als ik me goed herinner, wat naar porto neigt. Ofwel gebruik je alcohol van 96%, waar je dan na zo’n maand of 2 de walnoten en kruiden uitzeeft en suikerwater aan toevoegt, ofwel gebruik je alcohol van 40% (wodka), waar je de suiker al ineens aan toevoegt.
Mijn versie
In plaats van de walnoten in vier te snijden, schilde ik ze. Daarna gebruikte ik een notenkraker om ze te kraken. Aangezien het een experiment is, voegde ik verder geen smaakmakers meer toe, eerst eens bekijken hoe de smaak evolueert. Ik vind niet zo veel terug over ervaringen met ‘late’ nocino, maar hij zou wel eens redelijk bitter kunnen worden.
ik gebruikte:
15 groene walnoten
750 ml alcohol van 40%
200gr ruwe rietsuiker
Tip : gebruik een oude snijplank en plastiek handschoenen, anders zal je merken waarom walnoot vroeger als donkerbruine verfstof werd gebruikt. Je merkt het niet direct, maar na een half uur zijn je vingers donkerbruin, en dat krijg je er niet direct af … :).
En nu kan het wachten beginnen. Af en toe een schudden en over zo’n anderhalve maand filteren. Daarna nog 2 maanden laten rijpen.
Ik houd jullie op de hoogte!
Update : dit jaar heb ik opnieuw Nocino gemaakt, op tijd deze keer :) , je kan er hier alles over lezen.
Zelf wasmiddel maken
30 juli 2016
Het is al dik twee jaar geleden dat ik voor het eerst wasmiddel maakte volgens hetreceptdat ik vond op de site Ma vie en vert van Kelly. Super toffe site, met heel veel doe het zelf ideetjes en groene tips.
En in die twee jaar heb ik al heel vaak een nieuwe batch wasmiddel gemaakt, dus je kan wel zeggen dat ik er content van ben. Ik heb het recept een klein beetje aangepast. Niet veel, want veel valt er niet aan te passen aan dit super simpel recept. In het orginele recept gebruik je 5 liter kraanwater. Ik gebruik 1 liter lavendelthee + 4 liter kraanwater. Je kan natuurlijk ook gewoon 5 liter kraanwater gebruiken. De lavendelthee zal het wasmiddel (en je was) trouwens geen uitgesproken typische lavendel geur geven, maar het geeft het wasmiddel naar mijn mening toch wat extra geur. En lavendel heeft ook een ontsmettende werking.
Wat heb je nodig?
een grote kookpot van 5 liter. Ik gebruik hiervoor een kookpot uit de kringloopwinkel, die ik enkel voor mijn wasmiddel gebruik : de kookpot verhuist na het maken van de keuken naar mijn wasmachine, tot het weer tijd is voor een nieuwe batch. Maar je kan het wasmiddel natuurlijk ook overscheppen in bijvoorbeeld grote plastieken potten ofzo.
80 gr geraspte zeep. Best een blok natuurlijke zeep met een geur die je aangenaam vindt. Je kan de zeep gewoon raspen met een keukenrasp. Als je een beetje lui bent: ik heb ook al eens marseillezeepvlokken gebruikt en dat gaat ook prima ;)
80 gr sodakristallen. Dat verkopen ze in zakken van 2 kg in de supermarkt, ligt meestal op het onderste schap bij de wasproducten.
1 liter straffe lavendelthee (5-10 el lavendelbloemetjes)
4 liter kraanwater
Hoe ga je te werk?
Je zet eerst de lavendelthee: Schep je lavendelbloemetjes in een glazen maatbeker of kookpot en overgiet met 1 liter kokend water. Ik kreeg als souvenirtje uit de Provence eens een mooie bundel lavendeltakjes, dus meestal zwier ik ze met takjes en al in de pot. Je kan natuurlijk ook lavendelsnoeisel uit eigen tuin gebruiken. Laat deze thee minstens een uur trekken. Een nacht mag ook, maar zet het infuus dan wel afgedekt in de koelkast nadat het afgekoeld is.
Zeef de lavendelthee en meet of je nog ongeveer 1 liter hebt, anders voeg je nog wat kraanwater toe.
Voeg de geraspte zeep samen met 1 liter kraanwater in de grote 5l kookpot. Verwarm en roer tot alle zeepvlokken zijn opgelost. Hoe fijner je raspt, hoe sneller de zeep is opgelost, maar fijn raspen is wel wat meer werk (hup hup, train die spierballen maar! :))
Los daarna de sodakristallen op in het zeepmengsel.
Voeg ten slotte de resterende 3 liter + de liter lavendelthee toe. Verhit alles en roer alles goed ondereen. Op dit moment is je mengsel nog heel vloeibaar.
Laat het zeepmengsel een nacht staan. Je zal merken dat het nu heel dik is geworden. Roer het nog eens goed om. Nu kan je, als je dat wilt, het mengsel overscheppen in potten of flessen met een brede hals. Ik laat het altijd gewoon in de kookpot.
Hoe gebruiken?
Ik gebruik per wasmachine zo’n 120 ml en een scheut azijn als wasverzachter.
Wel nog eenwaarschuwing: gebruik dit wasmiddel beter niet als je wasmachine een aluminium trommel heeft, omdat de soda aluminium aantast. Op zich is de soda verdunt, dus ik weet niet zeker hoeveel kwaad dit kan, maar het internet zegt niet veel goeds over deze combi ;).
Veel plezier bij het maken! Ik vind het elke keer weer heel leuk om te doen zoals je op meninstagram filmpjekan zien :)
Daarnaast vind ik het geweldig dat ik niet moet sleuren met pakken of bussen wasmiddel uit de winkel, het is veel goedkoper, ecologisch en mijn PMD-zak is ook veel leger dan vroeger!
Vanille extract maken
1 juli 2016
Een koekje zonder vanille is geen echt koekje, maar vanille is meestal ook niet echt …
Vanille in de supermarkt is ofwel super duur ofwel super chemisch. Maar gelukkig kan je voor een fractie van de prijs heel natuurlijk zelf vanille extract maken, en het is nog super simpel ook!
Wat is vanille extract?
Het zit eigenlijk in de naam : extract van vanille. Je extraheert stoffen uit je grondstof (Vanille dus in dit geval) in je eindproduct. Je kan veel verschillende soorten extracties maken, met verschillende doelen: voor de smaak, voor de kleur, maar ook voor geneeskrachtige eigenschappen. Eigenlijk is dat voornamelijk wat herboristen doen: ze extraheren de inhoudstoffen uit kruiden in een extractiemiddel. Dit extractiemiddel kan water zijn (ja hoor, thee is ook een extract), maar ook olie, alcohol, azijn, honing, … . Voor Vanille wordt meestal alcohol gebruikt.
Wat heb je nodig voor vanille extract?
Vanille en alcohol. Ha, zo simpel kan het leven zijn :)
Je neemt best gewoon neutrale vodka van tussen de 37 en 40%. Hoeft geen dure te zijn, gewoon een goedkope fles is goed.
De vanille kan best wel van goede kwaliteit zijn. Het is uiteindelijk de vanille die de smaak gaat geven aan de vodka, dus kies goede (liefst biologische) kwaliteit.
Dus even recap :
250 ml vodka
2-3 stokjes vanille
een proper flesje of bokaaltje van minstens 250 ml
Wat moet je doen?
Je snijdt de vanillestokjes in twee, zodat ze klein genoeg zijn om helemaal in je flesje/potje te kunnen. Daarna snijdt je ze overlangs open, zo kunnen die kleine zwarte puntjes beter vrijkomen in de alcohol. Je steekt de stokjes in het flesje of bokaaltje en je overgiet met de vodka. Zorg dat de vanillepeultjes helemaal onderstaan. Goed schudden en daarna moet je alleen nog even geduld hebben, vanaf zo’n kleine 2 maanden kan je je vanille-extract beginnen gebruiken.
Je kan ook gewoon de helft van je vodka fles opdrinken, en daar dan de opgesneden vanillestokjes insteken :)
Of heel veel vanille extract maken en zo’n 4 stokjes in een volle fles vodka steken. Zo heb ik het gedaan. De hoeveelheden komen niet zo nauw. Ik vul altijd mijn kleine flesje bij uit de grote fles, en af en toe giet ik vodka bij in de grote fles. Ik heb er ook als eens 2 verse vanillestokjes bij ingestoken.
Deze fles gaat al zo’n 5 jaar mee :).
(on)Kruidige Pannenkoekentaart
1 juli 2016
Als examenopdracht voor het vak kruidenbereidingen moesten we een hapje maken met (on)kruid. Fieuw! Zoveel ideeën flitsten door men hoofd! Zoveel om uit te kiezen. Dat er bloemetjes in verwerkt moesten worden was al direct een uitgemaakte zaak, Mirabella is fan van bloemetjes :).
Na veel wikken en wegen is het een simpele pannenkoekentaart geworden: gewoon een hoop pannenkoeken bakken, netjes op elkaar stapelen, klaar. Maar een paar foliekes mochten er wel bij, en (on)kruidjes natuurlijk.
Het recept is een vrij basis recept met veel ruimte voor vervangingen.
Ingrediënten
(voor 4 personen als hoofdgerecht, voor meer personen als aperitief hapje) Voor de pannenkoeken: – 1 liter melk (of ongezoete plantaardige melk) – 325 gram bloem – 1 tl bakpoeder – een scheutje olijfolie – snufje zout – 2 handen fijngesnipperde kruiden (keuken- en/of onkruid : brandnetel, paardenbloemblad, melde, vogelmuur, peterselie, spinazie, basilicum, … ) -olijfolie (om te bakken) voor de vulling: – 2 kuipjes zachte geitenkaas (of kies een veganistische smeersel, of maak een cashewnotendip) – 2 handen fijngesnipperde (aromatische) kruiden ((keuken- en/of onkruid :citroenmelisse, basilicum, bieslook, look-zonder-look, daslook, dovenetel, klaverzuring, Oost-Indische kers, dille, koriander, veldkers, munt, …) – sap van 1/2 citroen – peper en zout naar smaak Voor de afwerking: bloemetjes: al naargelang het seizoen, kies verschillende kleuren (bijvoorbeeld: witte en rode klaver, bernagiebloemetjes, paardenbloemetjes (zonder het groen), madeliefjes, korenbloem (zonder het groen), paarse en witte dovenetel, …)
Werkwijze
Meng alle ingrediënten voor de pannenkoeken onder elkaar, laat het deeg even rusten, en bak de pannenkoeken. Meng de ingrediënten voor de vulling onder elkaar. Leg een pannenkoek op een bord, smeer er de vulling op, leg er een pannenkoek bovenop, besmeer, leg er nog een pannenkoek op, … enz. Als je nog vulling overhebt, kan je de bovenste pannenkoek nog wat versieren met ‘toefjes’ vulling. Werk af met de bloemetjes. Serveer met een slaatje.
Variaties
welhonderdduzendmogelijkheden: een zoete versie met confituur, al dan niet met (vegan) room : hmmmmmm!
Mirabella's Nieuwsbrief
Schrijf je in om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe producten, nieuwe workshops en fijne acties. Je kan je verwachten aan ongeveer 1 nieuwsbrief per maand.
Een selectie kiezen resulteert in het geheel verversen van de pagina.