Nocino Maken

Nocino Maken

Dit is een herhaling van een oude, heel oude ;), blogpost.  Je kan nu nog snel nocino maken als je wilt: de ideale tijd is rond de langste dag van het jaar.  Dan is de Nocino klaar tegen de langste nacht van het jaar. 

Maar in 2016 maakte ik ook al eens nocino eind augustus, en die was ook nog lekker! De noten zijn dan wel al te hard om gewoon door te snijden, dus daar moet je dan wat creatief mee omgaan ... 

 

Vorig jaar schreef ik al iets over nocino, in augustus, toen de walnoten eigenlijk al te hard waren om op de traditionele manier walnootlikeur te maken.  Het is me toen toch nog gelukt om er iets lekkers van te brouwen. Heel lekker zelfs :) 

 

Zo lekker dat ik dit jaar toch op tijd erop uit getrokken ben om op walnootjacht te gaan, dat wil zeggen nú : eind juni.  In de recepten van de Italiaanse La Mama’s zal je terug vinden dat je de walnoten op 24 juni (Sint Jansdag) moet plukken om de allerbeste Nocino te maken.

 

Wil je graag ook Nocino maken?  Dan kan je mijn eenvoudige versie van vorig jaar maken, met enkel noten, suiker en vodka.  Of je kan zoals ik kiezen voor een iets specialere versie met enkele specerijen die de smaak van de walnoot lekker zullen accentueren.

Ingrediënten voor 1 liter nocino van ongeveer 35%

  • 21 groene walnoten (geplukt in de tweede helft van juni)
  • 180 gr (riet)suiker
  • 1 stokje kaneel
  • 1 vanillepeul
  • 2 kruidnagels
  • zest van 1 (bio) appelsien
  • 750 ml vodka van 40%
  • 135 ml water

Was de walnoten en snijd ze overlangs in vier.  Het sap van de walnoten maakt donker bruinen vlekken.  Je ziet dit niet onmiddellijk, maar de vlekken komen, hoe dan ook.  Je kan dus best handschoenen dragen en een oude keukenplank gebruiken. Stop de walnoten in een bokaal. Snijd de vanillepeul overlangs open, schraap de vanille eruit en voeg beide ook toe aan de bokaal.  Voeg kaneel en kruidnagels toe.  Schil heel fijn de schil van de appelsien, zonder het wit, want dat maakt je likeur bitter, en voeg ook toe.  Voeg ten slotte de vodka en het water toe.

 

Na een paar dagen zullen de noten al veel kleur afgegeven hebben!

 

Zet je bokaal nu weg op een donkere plaats, maar denk er toch af en toe aan om te schudden.  Je zal merken dat je brouwsel heel donker wordt.  Laat dit nu 3-4 maanden trekken en filter.  Ik doen dit met behulp van een koffiefilter.  Je kan bijvoorbeeld ook kaasdoek gebruiken.

Na het filteren kan je onmiddellijk als eens proeven.  Maar volgens de traditie mag je pas op 3 november de eerste slok nemen :)  .  De nocino kan gerust nog een paar maanden verder rijpen.  Perfect voor tijdens de feestdagen! Het wordt traditioneel immers rond de langste dag gemaakt, om een versterkertje te zijn rond de kortste dag.

 

Ik ben altijd benieuwd naar reacties en tips van wie al eens nocino heeft gemaakt of wil maken!  En als je wilt proeven zonder zelf te maken : ik heb zo’n 9 liter gemaakt, dus ik zal in het najaar wel wat flesjes online kunnen zetten :)

 

 

Terug naar blog

2 reacties

Laat de walnoten trekken in een zo hoog mogelijk alcoholpercentage. Dus nog geen water toevoegen. Beter nog, als je wodka of brandewijn gebruikt helemaal geen water toevoegen. Dat doe je alleen als je de nocino met pure alcohol maakt.

Antoine

Hej
Ik heb vorig jaar geprobeerd om nocino te maken. Ik heb de timing én het recept slaafs gevolgd.
Maar na 6 maanden was de wodka nog steeds doorzichtig bruin gekleurd in plaats van zwart.
Hoe is dat te verklaren? En kan ik dit jaar dat mengsel eventueel opnieuw gebruiken door de oorspronkelijke walnoten eruit te halen en er nieuwe jonge noten in te doen?

Peter Van Achteren

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.